Από την Τέτα Καραμπίνη
Το να παρουσιάσει ένας επιχειρηματίας την ιδέα του είναι σαν να δίνει μια συναυλία. Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να βιώσει την απόλυτη επιτυχία ή να χάσει την εμπιστοσύνη του κοινού. Και όταν στο κοινό υπάρχουν επενδυτές, τα λεπτά αυτά είναι ιδιαίτερα κρίσιμα. Τα καταφέρατε, λοιπόν. Πήρατε μια ιδέα και την κάνατε προϊόν, την κάνατε μια βιώσιμη επιχείρηση που ήρθε να λύσει μια σειρά προβλημάτων.
Από μόνο του αυτό αξίζει ένα μεγάλο «μπράβο» αφού η ιστορία έχει δείξει πώς 8 στις 10 startups δεν καταφέρνουν να κάνουν αυτό το μεγάλο βήμα. Αυτό, όμως, είναι μόνο η αρχή. Το να καταφέρει να σηκώσει μια εταιρεία χρήματα και να κάνει τους επενδυτές να την εμπιστευτούν, είναι η μεγάλη πρόκληση. Είναι μια σχέση δύσκολη για να χτιστεί, καθώς οι επενδυτές ψάχνουν διαρκώς «the next big thing» στο οποίο να επενδύσουν. Και δε θα επενδύσουν μόνο στην εταιρεία σας, αλλά και σε εσάς σαν προσωπικότητα και χαρακτήρα.
Είναι τελικά εύκολο; Στην «ιστορία» του ελληνικού οικοσυστήματος υπάρχουν εταιρείες οι οποίες έχουν αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση. Εταιρείες που κατάφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποδείξουν την αξία τους τόσο στην αγορά, όσο και στους επενδυτές.
Ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και η Avocarrot, η οποία κατάφερε πριν μερικούς μήνες να κάνει ένα απ’ τα μεγαλύτερα exit για τα ελληνικά δεδομένα.
Ο Κωνσταντίνος Χρίστου, ο Γιώργος Ηρακλέους, ο Γιώργος Μακκούλης και ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου, λίγο πριν πατήσουν τα 30 τους, κατάφεραν και πούλησαν την εταιρεία τους στην γερμανική Glispa Global Group έναντι 20 εκατ. δολαρίων. Κι αν αυτό ήταν σηματοδότησε το τέλος του πρώτου κεφαλαίου της Avocarrot και την αρχή ενός νέου (και μεγαλύτερου) πιστέψτε μας χρειάστηκε πολύ κόπος και… πολλές παρουσιάσεις.
Ο Κόννο Χρίστου, μας έδωσε τα δικά του tips για όσους φιλοδοξούν να πιτσάρουν την ιδέα τους και σίγουρα θα σας χρειαστούν.
1. Practise, practise, practise
Για τους περισσοτέρους μας που δεν μιλάμε συχνά μπροστά σε μεγάλο κοινό, δεν είμαστε αρκετά άνετοι με την ιδέα να παρουσιάσουμε όσα κάνουμε μπροστά σε κοινό. Εκεί είναι που το άγχος γίνεται ο χειρότερος εχθρός. Ένας σημαντικός τρόπος να καταπολεμήσετε το άγχος και να μειώσετε τις πιθανότητες να κάνετε λάθη, είναι να προετοιμάσετε πολλές φορές την παρουσίαση σου με ή χωρίς κοινό, και πάντα με χρονόμετρο.
2. Το παν είναι η ομάδα
Ειδικά στα πρώτα βήματα μιας εταιρείας, ένα απ’ τα σημαντικότερα κομμάτια στα οποία δίνουν σημασία οι επενδυτές είναι η ομάδα και οι ικανότητες που έχουν τα μέλη της να φέρουν εις πέρας το σχέδιο τους (το οποίο θα αλλάξει πολλές φορές!). Όσο και αν νομίζουμε ότι η ιδέα μας είναι το μεγαλύτερο μας όπλο, το μοναδικό πράγμα που πρέπει να σας ενδιαφέρει είναι να μπορείτε να εξηγήσετε γιατί η ομάδα σας είναι η καλύτερη ομάδα που υπάρχει εκεί έξω, ώστε να σας εμπιστευτεί και μαζί να κάνετε αυτή την ιδέα μια επιτυχημένη εταιρεία.

3. Αυτοπεποίθηση αλλά όχι αλαζονεία
Ένα κύριο χαρακτηριστικό των περισσοτέρων επιχειρηματιών είναι να μπορούν να εμπνεύσουν τόσο τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας τους, όσο και το κοινό. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι να το πετύχει κανείς, αλλά σίγουρα για να πιστέψει κάποιος σε εσάς πρέπει να πιστέψετε εσείς οι ίδιοι στις δυνατότητες σας και σε αυτό που πάτε να κάνετε. Πρέπει να βγάλετε αυτόν τον δυναμισμό και την αυτοπεποίθηση σας προς τα έξω. Προσοχή, όμως, μην περάσετε εκείνη τη διαχωριστική γραμμή που διαχωρίζει την αυτοπεποίθηση απ’ την αλαζονεία και τον εγωισμό.
4. Να είστε πάντα ένα βήμα μπροστά
Εκτός του ότι πρέπει να ξέρετε τα πάντα για την εταιρεία σας, ώστε να μπορείτε να απαντήσετε σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με το προϊόν ή την αγορά, θα σας βοηθήσει πολύ αν έχετε σκεφτεί όλες τις πιθανές ερωτήσεις που μπορούν να σας θέσουν ώστε να έχετε σκεφτεί τι θα απαντήσετε.
5. Δώστε απτά αποτελέσματα
Η αυτοπεποίθηση δεν είναι το μοναδικό «όπλο» που θα πρέπει να έχετε μαζί σας την ημέρα του pitching. Μια σειρά από στοιχεία που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία όσων λέτε θα «απογειώσουν» την παρουσίαση σας. Στοιχεία που θα πρέπει να αναφέρετε με έξυπνο τρόπο, ειδικά στο κομμάτι των ερωτήσεων που έπονται της παρουσίασης. Ποια είναι αυτά; Οτιδήποτε εξυψώνει την ομάδα, user growth metrics, revenue traction, product wins, πελατολόγιο, αξιολογήσεις από πελάτες, advisors, existing investors, awards, grants, team wins κλπ. Μη τα παραλείψετε!